Hírek‎ > ‎

Színes bútorok - színes világ

Ismeretlen felhasználó, 2009. okt. 12. 10:57
NEPMUVESZET.HU, 2007. november 5.

Mi tagadás, szeretjük magunkat szép dolgokkal körülvenni, kényeztetni. Minél inkább napi életünk része egy tárgy, annál fontosabb számunkra, hogy jóleső érzés fogjon el, amikor ránézünk. Ha még a "lelkét" is érezzük eközben, annál jobb... A bútorok kétségkívül legközelibb - mégpedig "testközelibb" használati cikkeink. Rajtuk ülünk, alszunk, írunk, róluk eszünk, bennük tartjuk legszemélyesebb holmijainkat, sokszor az "ápol és eltakar" funkciót végezve igazi (ki)segítőtársaink. Igazán nem mindegy hát, milyenek küllemre, rápillantásra-tapintásra.

Radetzky Jenőné - keresztnevén Csilla - szívének, lelkének sem volt mindegy, mit tud maga körül. Szerette - és persze ez még mindig így van: szereti a szépet, a - főként eszmeileg - értékeset, nemeset, melegséget árasztót, hagyományt, biztonságost sugárzót. A játszóház-mozgalom egyik elindítója lett: a 80-as évek közepétől a székesfehérvári Ifjúsági Házban, ahol kézügyességét, alkotókedvét és tudását az írókás tojásfestés által kamatoztathatta. Persze a gyerekek is örültek neki, és nehézsége ellenére szorgalmasan elsajátították a technikát, pingálták a szebbnél-szebb tojásokat. Valahogy azonban úgy érezte, ennél többre, teljesebbre vágyik - és úgy tűnt, a bútorfestés ezt betöltheti. Mi sem lehet szebb, mint egy, lehetőleg minél nagyobb, szűz fafelületet saját tetszést fantáziát, álmot követve szépséges "képpé" festeni? Úgy gondolta, na ez a neki való szakma. És mivel a gondolat nem hagyta nyugodni...

Csilla nem választott rosszul - Máthéékban kiváló tanárokra lelt, nagyon sokat tanult és kapott tőlük. Mára már negyven zsűriztetett munkájából csak hármat utasítottak el, közben népi iparművésszé is vált. "Nem egyszerű ám a bútorfestés. Szigorú szerkesztési szabályok vannak érvényben, ismerni kell a megfelelő arányokat, mértékeket is. Ennek ellenére nem kész tervek alapján dolgozom. Folyamatosan kémlelem a tárgyat, és menet közben próbálok ráérezni, mit hová kellene tennem, melyik formából mit fogok kibontani, és mit hagyok máskorra, másmire".

"Mivel apai ágon Erdélyből származom, férjemmel sokat járunk arrafelé. Így volt lehetőségem megismerni a helyi díszitésmintákat, a használt forma-, és motívumtípusokat. A minták, amelyeket használok, főként Udvarhelyről és környékéről származnak - az udvarhelyi a kedvencem, azt is használom a leggyakrabban. Ami a technikát illeti, én a - a régen használt, népi hagyományos - földfestékek helyett olajfestéket használok, annak is általában selyemfényű, vagy matt változatát".

Több asztalossal is együtt dolgozik, az ő még "ruhátlan" alkotásaikat öltözteti fel. Nem áll meg azonban a megrendelésre alkotásnál - szereti továbbadni, amit kapott. A Fehérvári Kézművesek Társaságával együtt ezért szervezték meg - hagyományteremtő szándékkal - idén először a bútorfestő tábort, ahol fiatalabbak és idősebbek egyaránt egy hétig tanulhatták a bútorfestés - igencsak idő-, és türelemigényes - fortélyait. "Haszmann Gabriella Alsócsernátonról jött bútorfestő volt "A tanár"- én inkább szervező-intéző pozícióban ügyködtem. De nagyon élveztem." A "kliensek" között szerepelt tanító néni, bácsi, középiskolás, egyetemista, üzletember, de kétkezi fizikai munkás is. "Volt egy szobafestőnk - fantasztikus, hogy mit művelt a fával, festékkel." Úgy látszik, nem hiába mondják: művész veszett el bennük...

A tábort egyelőre "négyciklusosnak" tervezik: a következő három évben a székelyföldi, torockói, illetve a "minden-centin-van-egy-inda", végtelenül gazdagon díszített kalotaszegi mintavilágot szeretné megismertetni a résztvevőkkel.

Csilla szerelme és "netovábbja" a Betlehem-készítés. Többször szerepelt már sikerrel a Nemzetközi Betlehemi Jászol kiállításon. "Gyermekkoromban édesanyám kis jótetteinkért tollpihékkel jutalmazott minket, majd ha elég összegyűlt, dunyhát varrt a kis Jézusnak. Talán onnan e szenvedély. És bár már nem vagyok kislány, a kis jászol a jól ismert alakokkal visszatükrözi a régi idők hangulatát, meghittségét - a ma óvodásainak, iskolásainak. E télre épp egy egyházi iskolának készítek Betlehemet. Minden évben legalább egy - ez fogadalom..."


-benkő karolin-